Skip to main content

Wat is een propedeuse?

propedeuse halen

Als je begint met studeren, verandert er een heleboel. Het eerste jaar is dan ook best pittig en er zijn grote verschillen met de middelbare school. De term ‘propedeuse’ ga je bijvoorbeeld heel vaak horen, want die felbegeerde ‘P’ wil iedereen halen. Maar wat is een propedeuse nou precies? En hoe haal je ‘m? Lees hier alles wat je moet weten over het halen van je propedeuse!

Wat is een propedeuse?

De propedeuse is een certificaat dat je krijgt door alle studiepunten (ECTS) uit het eerste jaar van de bachelor binnen een bepaalde periode te halen. Dit bewijst dat je het niveau van de studie aankan en is een indicatie dat je de studie succesvol kan afronden. Bij de meeste hogescholen en universiteiten kan je 60 studiepunten halen per collegejaar. Als je de 60 studiepunten van het eerste studiejaar in één keer haalt, is er aan het eind van jaar 1 vaak een propedeuse-uitreiking. Bij de meeste opleidingen mag je echter nog een paar vakken open hebben staan uit het eerste jaar om door te mogen naar het tweede jaar. Hoeveel punten je minimaal moet halen om door te mogen, verschilt bij elke studie en onderwijsinstelling.

Als je een master doet, is er geen sprake van een propedeuse. Dit komt doordat de master vaak al aansluit op je vooropleiding en meestal maar 1 jaar duurt. Als jouw vooropleiding niet bij de master aansluit, moet je vaak een schakeljaar of pre-master volgen. Wil je hier meer over weten? Lees dan ook onze pagina over het verschil tussen een bachelor en master!

Hoe haal je de propedeuse?

De propedeuse bestaat meestal uit 60 studiepunten. Om je P te halen moet je deze 60 ECTS dus allemaal halen. Het klinkt misschien als ontzettend veel studiepunten, maar vergeet niet dat ze verdeeld zijn over alle tentamens, papers, projecten en presentaties van je eerste bachelorjaar. Het aantal punten dat je per opdracht kan halen, heeft ook weer te maken met hoe groot de opdracht of toets is die je moet maken. Als jij je P in het eerste jaar wil halen, bedenk dan dat je vanaf het begin alles voldoende moet scoren!

Als je over wil naar het tweede studiejaar hoef je niet per se je propedeuse al te hebben gehaald. Bij de meeste studies heb je wel een minimaal aantal studiepunten nodig om door te mogen naar het tweede jaar. Dit is bij elke opleiding anders, maar ligt meestal ergens tussen de 45 en 60 studiepunten. Als je minder studiepunten hebt gehaald, krijg je een negatief bindend studieadvies (BSA). Je moet dan helaas stoppen met de opleiding. In het tweede leerjaar kan je ook nog een negatief BSA krijgen als je aan het einde van het tweede studiejaar je propedeuse nog steeds niet hebt gehaald. Zelfs als je wel alle studiepunten van de tweedejaarsvakken hebt gehaald! Het is dus het beste om alle punten in het eerste jaar meteen te halen. Dit zorgt er ook voor dat je sowieso door mag naar het tweede jaar en dat je een positief bindend studieadvies krijgt. Toch zijn sommige vakken moeilijker dan andere en lukt het niet altijd om alle vakken meteen te halen.

Is er nou iets gebeurd wat jouw studievoortgang belemmert zoals het overlijden van een dierbare, langdurige ziekte of een andere heftige situatie? Neem dan op tijd contact op met jouw studieloopbaanbegeleider (slb’er) of decaan. Als zij op tijd weten dat er wat aan de hand is, kan hier soms rekening mee gehouden worden als je niet genoeg punten hebt gehaald aan het einde van het jaar.

Propedeuse gehaald, en dan?

Als je eindelijk die welverdiende P hebt gehaald, wil je natuurlijk weten wat je ermee kan. Hbo’ers die hun propedeuse meteen in het eerste studiejaar gehaald hebben, kunnen soms doorstromen naar een opleiding aan de universiteit. Voor sommige hbo’ers is dit dus dé reden om meteen die P te halen. Dit is niet bij elke opleiding mogelijk, dus informeer eerst goed naar de toelatingseisen. Blijf je gewoon aan de hogeschool studeren of zat je al op de universiteit? Dan verandert er niet zoveel na het halen van je propedeuse. Je kan met alleen een propedeuse bijvoorbeeld nog niet op zoek naar een baan. Toch is je propedeuse wel een mijlpaal in je studievoortgang en mag het zeker gevierd worden als je ‘m hebt gehaald!