Skip to main content

Toelatingseisen hogeschool en universiteit

student met boek

Je bent klaar met de middelbare school en nu wil je doorstuderen of misschien wil je wel de overstap van mbo naar hbo maken. Maar wat zijn dan precies de toelatingseisen van hogescholen en universiteiten? Wij zochten het voor je uit en zetten het in een handig overzicht. Zo zie je gemakkelijk of je voldoet aan de toelatingseisen van de hogeschool of universiteit!

Toelatingseisen hogescholen

Om een hbo-opleiding te volgen heb je een Nederlands havo-, vwo- of mbo 4-diploma nodig. Je kunt dan een opleiding naar keuze volgen aan een Nederlandse hogeschool. Wel heb je bij sommige opleidingen een bepaald profiel of vakkenpakket nodig. Als je weet welke opleiding je wil volgen, is het dus verstandig om je profiel op de middelbare school hierop aan te passen als dat mogelijk is. Als je niet het juiste vakkenpakket hebt kun je deze achterstand soms inhalen, voordat je aan de studie begint. Ook stellen sommige hbo-opleidingen toelatingseisen in de vorm van een auditie of toelatingstest. Dit komt meestal voor bij opleidingen op het gebied van dans, toneel of muziek.

Tip: wil jij na de middelbare school een hbo-opleiding volgen? Lees dan hoe het is om van havo naar hbo of van vwo naar hbo te gaan!

Toelatingseisen universiteiten

Wil jij aan de universiteit studeren? Dan heb je minimaal een vwo-diploma nodig. Ook kun je bij sommige wo-opleidingen met je hbo-propedeuse doorstromen naar de universiteit. Hierbij wordt wel gekeken of je ook voldoet aan andere toelatingseisen, zoals je vooropleiding. Om dit te checken heeft de universiteit een aantal documenten van jou nodig. Op basis van deze documenten bepaalt het Admission Office uiteindelijk of je met jouw hbo-propedeuse aan de opleiding mag beginnen of niet.

Tip: ga jij binnenkort studeren aan een universiteit? Lees dan hoe het is om van vwo naar universiteit of hbo naar universiteit te gaan!

Numerus fixus

Sommige studies zijn zo populair dat er meer inschrijvingen zijn dan plekken. Dit soort opleidingen kennen een numerus fixus, wat betekent dat er maar een beperkt aantal studenten wordt toegelaten. Voor dit soort opleidingen is er vaak een selectieprocedure, waarbij strengere toelatingseisen gelden. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je een specifiek vakkenpakket nodig hebt, gemiddeld een bepaald cijfer moet staan of dat er ook naar je persoonlijkheid wordt gekeken. Numerus fixus opleidingen hebben ook een andere aanmelddeadline dan opleidingen zonder numerus fixus. Voor een numerus fixus opleiding is de inschrijfdeadline 15 januari. Voor andere opleidingen is de aanmelddeadline 1 mei. Je vindt op de website van elke hogeschool en universiteit voor welke opleidingen een numerus fixus geldt. Inschrijven voor een opleiding kan via Studielink

Toelating zonder juist diploma

Als je niet de juiste vooropleiding hebt, is het soms toch mogelijk om toegelaten te worden tot een hogeschool of universiteit. Als je 21 jaar of ouder bent mag je namelijk deelnemen het 21+ toelatingsonderzoek (ook wel 21+ toets of colloquium doctum genoemd). Deze toelatingsprocedure bestaat meestal uit verschillende toetsen. Uit de toetsen blijkt dan of jij over het juiste kennisniveau beschikt om de opleiding aan de hogeschool of universiteit te volgen.

Heb je een buitenlands diploma? Dan kun je het beste even bij de onderwijsinstelling informeren of je toelaatbaar bent of wat je hiervoor precies moet doen.