
Wil je na het mbo nog verder studeren? Als je een mbo 4-diploma hebt, kan je een hbo-opleiding volgen. Een hbo-opleiding geeft je de mogelijkheid om nog meer vaardigheden en kennis op te doen. Daarnaast vergroot een hbo-diploma vaak de kansen op de banenmarkt. Als mbo’er heb je een aantal voordelen als je de overstap naar een hogeschool maakt. Maar er zijn ook zaken waar je rekening mee moet houden. Wij zochten daarom voor je uit wat je moet weten als je van mbo naar hbo gaat!
Voordelen voor mbo’ers die naar hbo gaan
Tegenwoordig wordt er veel van je gevraagd als je begint met werken. Werkgevers stellen steeds hogere eisen en een goed diploma kan hierbij helpen. Als jij na het mbo doorstudeert kan het dus zijn dat je een betere kans maakt op die baan die jij graag wilt. Voor mbo’ers zijn er ook best wat voordelen als ze naar het hbo gaan. Mbo en hbo hebben namelijk best wel wat overeenkomsten! Zo ben je als mbo’er meestal al gewend om in een projectgroep te werken, maar kan je ook zelfstandig werken. Je beschikt soms al over bepaalde kennis over het onderwerp en je hebt al praktijkervaring opgedaan door stage te lopen.
Verschillen tussen mbo en hbo
Mocht je nog niet zeker weten of je wil doorstuderen, dan is het goed om contact te zoeken met de desbetreffende hogeschool. Vaak kunnen zij tijdens een introductiegesprek al jouw vragen beantwoorden en meer informatie geven over de hbo-opleiding. Je kan dan beter inschatten of een hbo-opleiding bij jou past. Ondanks dat er overeenkomsten tussen mbo en hbo zijn, zijn er namelijk ook flink wat verschillen waar je rekening mee moet houden. Hieronder vind je de grootste verschillen tussen mbo en hbo.
Niveauverschil
Studenten die van havo naar hbo gaan, hebben vaak een andere denkwijze dan studenten die eerst mbo hebben gedaan. Hierdoor kan het voorkomen dat zij aan het begin van de opleiding dingen sneller oppakken. Dit is ook logisch, want de havo sluit in de meeste gevallen beter aan op een hbo-opleiding. Laat je hier in ieder geval niet door afschrikken! De overgang van mbo naar hbo is vaak net iets lastiger. Na verloop van tijd merk je hier steeds minder van en kom je gewoon mee met de rest!
Leeftijdsverschil
Op het mbo is het grootste deel van je klasgenoten net zo oud als jij. Op het hbo is dat vaak anders. Omdat veel hbo’ers een ander opleidingstraject hebben afgelegd, zullen er grotere leeftijdsverschillen zijn. Hier zullen veel studiegenoten van de havo komen en dus een stuk jonger zijn dan wanneer je al een vierjarige mbo-opleiding achter de rug hebt. Gelukkig zijn er vaak ook studenten die een paar jaar gewerkt hebben, op reis zijn geweest of al een andere studie geprobeerd hebben. Zij zijn dus weer een stuk ouder en zo heb je op het hbo vaak een leuke mengelmoes. Het is misschien even wennen, maar zie er vooral de voordelen van in. Door de verschillende leeftijden en studieachtergronden leer je vaak ook meer van elkaar!
Thuisopdrachten
Het grootste verschil zit misschien wel in de hoeveelheid thuisopdrachten of thuisstudie. Op het mbo maak je vaak langere dagen, maar krijg je ook de mogelijkheid om de opdrachten al op school te maken. Bij een hbo-opleiding heb je vaak minder contacturen en hoef je meestal ook niet elke dag naar de hogeschool. Daar staat tegenover dat je nog wel een aantal opdrachten thuis moet maken of voorbereiden. Het is dan ook belangrijk dat je hier meteen vanaf het begin van het collegejaar mee aan de slag gaat. Plan bijvoorbeeld vaste tijden in dat je aan de slag gaat met je thuisopdrachten. Zo blijf je bij met alle vakken en kom je niet in de problemen. Zorg ook dat je naar zoveel mogelijk colleges gaat en goed oplet. De thuisopdrachten gaan je dan een stuk makkelijker af en je kunt alvast vragen stellen als iets niet duidelijk is!
Bindend studieadvies (BSA)
Een ander groot verschil is dat je op het hbo te maken krijgt met een bindend studieadvies (BSA). Tijdens het eerste jaar van het hbo heb je een positief bindend studieadvies nodig om door te mogen naar het tweede jaar. Dit betekent dat je het minimale aantal studiepunten hebt gehaald om op de opleiding te mogen blijven. Voor elk vak dat je met een voldoende afrondt, krijg je namelijk studiepunten (ook wel ECTS). Als je alle studiepunten uit het eerste jaar hebt gehaald, krijg je een propedeuse. Lukt het jou niet om het minimale aantal studiepunten te halen? Dan krijg je een negatief bindend studieadvies. Als je een negatief BSA krijgt, moet je helaas met de opleiding stoppen. Meestal mag je het volgende studiejaar dan ook niet opnieuw aan dezelfde opleiding beginnen.
Genieten van het studentenleven
En dan tot slot een heel belangrijk verschil: als hbo’er kan je net wat meer genieten van het studentenleven! Voor hbo’ers zijn er veel gezellige activiteiten, leuke feesten en je hebt de mogelijkheid om lid te worden van studieverenigingen en studentenverenigingen. Ook gaan veel hbo-studenten op kamers wonen, waardoor je het echte studentenleven meemaakt. Geniet er dus van!
Voorbereiden op het hbo
Nu je weet welke verschillen er tussen mbo en hbo zijn, kan je je hier beter op voorbereiden. Je moet zelfstandiger werken en de studiedruk ligt hoger. Om je hierop voor te bereiden, kan je je aanmelden voor een meeloopdag of open dag. Je krijgt dan een beter beeld van wat er van je verwacht wordt en hoe de studie er precies uitziet. Ook kan je eens om je heen vragen of je mensen kent die al op de hogeschool zitten en misschien zelfs dezelfde opleiding doen. Vraag dan om wat extra tips. Lees je ook zo goed mogelijk in voor de eerste collegeweek en zorg dat je alle nodige spullen in huis hebt. Het gaat dan helemaal goed komen!
Stagelopen op het hbo
Het verschilt per studie hoeveel en hoelang je stage moet lopen. Als je van het mbo komt, heb je waarschijnlijk al stagegelopen. Deze ervaring kan je goed gebruiken als je weer stage moet lopen op het hbo. Benoem dit bijvoorbeeld tijdens je sollicitatie voor een hbo-stage. Wedden dat jij dan hartstikke snel aan een stageplek komt!
Studiefinanciering
Als hbo-student heb je recht op studiefinanciering. Dit betekent dat je een studenten-ov krijgt en mag lenen bij DUO. In sommige gevallen kun je ook een tegemoetkoming van DUO krijgen om je studie te bekostigen. Lees hier meer over op de pagina over DUO.