Skip to main content

Alles over het bindend studieadvies (BSA) tijdens corona

Submitted by Rebecca on Wed, 03/17/2021 - 14:52
BSA tijdens corona

Studeren in tijden van corona gaat net iets anders dan in 'normale' tijden. Ondanks dat de meeste regels gewoon gelden, zijn er ook een hoop uitzonderingen en aanpassingen in deze speciale tijd. Zo geldt het bindend studieadvies (BSA) nog steeds, maar deze regel is wel versoepeld. Lees hier alles over de aanpassingen op het BSA tijdens corona en wat deze voor jou kunnen betekenen!

Wat is het bindend studieadvies?

Het bindend studieadvies (BSA) is kortgezegd een eis waaraan elke student moet voldoen om door te mogen gaan met de studie. Aan het eind van het eerste jaar kijkt jouw hogeschool of universiteit of je voldoende studiepunten hebt behaald om door te mogen studeren. Hoeveel studiepunten je moet halen om een positief BSA te krijgen, verschilt per opleiding. In totaal kun je in het eerste studiejaar 60 studiepunten halen en meestal heb je rond de 45 studiepunten nodig voor een positief BSA. Als je niet aan deze eis voldoet, krijg je een negatief studieadvies en moet je stoppen met de studie. 

Bindend studieadvies en corona

Door de komst van corona in 2020 hebben veel studenten studievertraging opgelopen. Bijvoorbeeld doordat zij geen stage konden lopen en sommige vakken niet online gegeven konden worden. Maar de vertraging kan ook zijn ontstaan, doordat thuis studeren niet altijd even makkelijk is. Daarom is er vorig jaar door de hogescholen van Nederland besloten dat de eerstejaarsstudenten niet hoeven te voldoen aan het bindend studieadvies door de coronacrisis. Bij deze studies maakt het dus niet uit hoeveel studiepunten je hebt aan het eind van je eerste jaar. De bsa-norm moet wel in het tweede studiejaar gehaald worden, dus hoe meer punten je in het eerste jaar haalt, hoe beter. De universiteiten van Nederland hebben besloten dat het BSA nog wel geldt voor wo-opleidingen, maar bij veel instellingen is de bsa-norm wel versoepeld. Dit betekent dat je minder punten dan normaal hoeft te halen voor een positief BSA. Bij Universiteit Leiden is het BSA bijvoorbeeld verlaagd van 45 naar 40 studiepunten.

Let op: check altijd bij je eigen onderwijsinstelling wat de bsa-norm is. Dit verandert namelijk regelmatig en bij elke studie en instelling kan dit anders zijn!

Tips bij een dreigend negatief BSA

Ben jij bang dat je dit jaar je studie niet gaat halen, maar zou je het liefst wel door blijven studeren? Wees er dan op tijd bij en breng je studieadviseur hiervan op de hoogte. Jullie kunnen dan samen kijken wat de mogelijkheden zijn. Denk bijvoorbeeld aan extra begeleiding, bijlessen die georganiseerd worden vanuit je studievereniging of een studieruimte als je thuissituatie niet ideaal is om te studeren. Geef dit wel op tijd aan, want als je eenmaal een negatief bindend studieadvies hebt ontvangen kun je hier nog maar weinig aan doen!