
Ben jij al bezig met het kiezen van een minor? Het is slim om op tijd te starten met oriënteren. Sommige minoren zijn erg populair en zitten snel vol. Voor sommige minoren moet je jouw studieplan aanpassen in overleg met jouw studiebegeleider. In deze blog leg ik uit welke keuzes je hebt voor een minor.
Type minor
Een minor bestaat meestal uit 30 EC en duurt meestal een semester. Er zijn ook minoren die een andere samenstelling hebben, bijvoorbeeld 30 EC verspreid over een jaar. Houd hier rekening mee bij de keuze van je minor. Bij hogescholen heb je meestal de keuze om een minor te volgen in de vorm van vakken die bij de minor horen. Dit duurt bijvoorbeeld een half jaar. De minor bestaat dan uit een vast programma van vakken. Bij universiteiten heb je vaak ook de mogelijkheid om de 'minorruimte' van 30 EC op te vullen met losse vakken van verschillende opleidingen. Heb jij al eerder een minor gevolgd bij een eerdere opleiding? Dan heb jij mogelijk recht op vrijstelling van de 30 EC. Vraag dit na bij jouw studiebegeleider.
Minor binnen jouw eigen opleiding
Kan jij niet genoeg krijgen van de onderwerpen van jouw eigen studie? Dan is een minor binnen jouw eigen opleiding een goed idee. Met zulke minoren kan jij je specialiseren in bepaalde thema's binnen jouw eigen opleiding. Kijk ook naar minoren van dezelfde opleiding bij een andere instelling. Het aanbod kan namelijk verschillen per instelling.
Minor buiten jouw opleiding
Kies op Maat heeft alle minoren van Nederland op een rijtje gezet. Je kunt de minoren filteren per instelling en onderwijsvorm (deeltijd of voltijd). Je kunt een minor volgen op jouw eigen instelling of een andere instelling. De coronacrisis maakt het nu lastiger om een minor in het buitenland te volgen. Als jij dit toch overweegt is het verstandig om na te denken over potentiële scenario's. Het is ook goed om een back up plan te hebben.
Op jouw eigen instelling
Dit lijkt een stuk minder complex dan op een andere instelling. Let toch goed op. Zo moet jij soms na het afronden van de minor zelf een cijferlijst van de andere opleiding aanleveren bij jouw andere opleiding. Als jij dat niet doet ontvang je geen EC en blijft het onderdeel openstaan. Deze punten moet je uiteindelijk wel behalen, dus je kan dan zeker zijn van studievertraging. Houd ook rekening met bepaalde criteria. Bij sommige opleidingen heb je veel vrijheid en mag je kiezen uit bijna alle minoren. Bij andere opleidingen zijn er strikte regels en kan je uit een selectieve groep minoren kiezen. Het komt ook voor dat jij moet onderbouwen waarom de gekozen minor bijdraagt aan de competenties van jouw opleiding. Daarnaast kan de aanmelding afwijken van de minoren van jouw eigen opleiding. Zo is het bij sommige minoren nodig om een minor-aanmeldformulier in te vullen en je apart aan te melden voor de vakken per blok. Als jij dit niet op tijd doet, is de aanmelding niet geldig.
Op een andere instelling
Als jij een minor op een andere instelling wilt volgen is het belangrijk dat jij op tijd begint met je aanmelden. Hier komen vaak extra stappen bij kijken. Soms moet je je eerst inschrijven via Studielink als Bijvak student. Het is altijd nodig om een account te krijgen voor de desbetreffende instelling. Zonder account heb je immers geen toegang tot de studiematerialen. Hbo'ers mogen sommige universiteitminoren volgen. Heb jij als hbo-student de ambitie om een wo-studie te gaan volgen? Sommige pre-masters worden aangeboden als minoren aan studenten op het hbo. Op deze manier kan jij (een deel) van de pre-master doen tijdens je hbo-studie. Dat scheelt behoorlijk wat tijd.
Wil jij inderdaad na het behalen van jouw bachelor diploma een master studie doen? We leggen je graag uit wat je te wachten staat als je van hbo naar universiteit gaat!