
Het kiezen van een studie kan lastig zijn. De coronacrisis maakt het niet makkelijker, doordat activiteiten zoals meelopen niet kan. Gelukkig zijn er nog voldoende mogelijkheden om jezelf goed te oriënteren. In deze blog leg ik jou uit wat jij in deze tijd kunt doen om een goede studiekeuze te maken.
Oriënteren
Als jij nog totaal niet weet wat jij wilt, is de eerste stap bedenken welke soort sector past bij jou. De nationale beroepengids heeft in kaart gebracht welke competenties passen bij welke beroepen. Op basis van de sector kan jij al een aantal studies wegstrepen. Hierdoor wordt de lijst met studiekeuzes steeds minder lang. Je kunt ook online een gratis studiekeuzetest doen. Het kan zijn dat er opleidingen uit de test komen die jou totaal niet interessant lijken. Op basis van deze resultaten kan jij wel zien welke sector mogelijk bij jou past. Bijvoorbeeld als het beroep verpleegkundige uit de test komt, kan het zijn dat jij persoonlijkheid en kwaliteiten passen bij een beroep in de zorg. Als jij eenmaal weet welke sector bij jou past, kan jij gaan kijken naar de beroepen per sector.
Tip: meld je aan voor verschillende open dagen. In tijden van corona zijn het online open dagen, hierdoor kun jij dus gemakkelijker een kijkje nemen bij meerdere hogescholen of uni's van achter jouw laptop!
Wensen en eisen
Bedenk welke criteria jij belangrijk vindt voor een baan. Het kan bijvoorbeeld zijn dat jij het belangrijk vindt om veel geld te verdienen of dat je jouw medemens kunt helpen. Aan de hand van deze lijst kan jij weer een aantal opleidingen van jouw lijstje halen. Probeer op deze manier te komen tot een lijst van maximaal 10 opleidingen. Bekijk de online informatie over deze opleidingen en kies op basis hiervan naar welke open dagen jij gaat.
Als je het moeilijk vind, kan je ook hulp vragen aan jouw vrienden en familie. Vraag hen wat ze vinden wat jouw kwaliteiten zijn. Vervolgens kan jij onderzoeken bij welke opleidingen deze kwaliteiten passen. Onthoud wel dat jij het beste weet welke opleiding bij jou past.
Studiekeuzecoach
Voor wat extra hulp kan jij langs bij een studiekeuzecoach. Iedere hogeschool biedt een vorm van studiekeuzecoach aan. Check hiervoor de hogescholen waarin jij geïnteresseerd bent. Vind je het na deze hulp nog steeds lastig om een keuze te maken? Dat is logisch, de keuze is immers reuze! Veel hogescholen organiseren daarom een langdurig studiekeuzeproject. Dit kan variëren qua tijd. Zo heb je bij de ene hogeschool een aantal dagen om te 'proeven' van verschillende studies, maar er zijn ook hogescholen die een heel oriëntatiejaar aanbieden. In dit jaar oriënteer je je op verschillende onderdelen van meerdere studies. Erg leuk én handig voor de mensen die last van keuzestress hebben ;-). Eén bijkomend nadeel hiervan is wel dat je een heel jaar langer over jouw studie doet.
Online open dagen en proefstuderen
Zoals bijna alles tegenwoordig online gaat, vinden ook de open dagen online plaats. Iedere hogeschool en universiteit doet op haar eigen manier. Zo organiseert de ene hogeschool een moment waarbij je onder meer informatie krijgt over hun opleidingen en mee kunt doen aan live sessies. Er zijn bij andere studies en opleidingen de mogelijkheid met proeflessen te volgen of kun je een huidige student online alle vragen stellen via een live verbinding. Hierdoor ervaar jij meer over hoe de opleiding inhoudt en wat voor soort vakken horen bij de opleiding.
Let op: check altijd de website van de hogeschool of universiteit waar jij interesse in hebt. Hier vind je de meest actuele informatie over online open dagen, proeflessen of kun je je inschrijven voor een vragenronde!
Ondanks de vele online informatie kan het nog steeds moeilijk zijn om een goede keuze te maken. Het is daarom belangrijk dat jij op tijd begint met oriënteren. Kom je er echt niet uit? Kies dan niet zomaar iets en investeer in een studiekeuzetraject. Een andere optie is het nemen van een tussenjaar. Zo kun je op je gemak de tijd nemen om te onderzoeken wie jij bent en wat je graag wilt studeren. De perfecte studiekeuze bestaat haast niet, maar door jezelf de juiste vragen te stellen kom je wel in de buurt!