Skip to main content

Eindexamens 2021: zo zorg jij dat je het beste leert!

Submitted by Rebecca on Wed, 04/28/2021 - 15:35
eindexamens

Nog twee weken en dan starten de eindexamens! Ga jij binnenkort jouw eindexamens doen? In deze blog lees jij tips om beter te studeren. Na deze tips hoef jij je minder te stressen en kan jij goed beginnen aan het leren. Lees je mee?

Neem voldoende pauze

Het is verleidelijk om uren achter elkaar te studeren. Meer leren voelt voor veel mensen alsof ze beter leren. Toch zorgt voldoende pauze ervoor dat jij alle examenstof beter kunt onthouden. Urenlang achter elkaar blokken betekent niet per se dat jij je urenlang goed concentreert. Het voelt misschien soms alsof het wel kan, maar (bijna) niemand kan uur na uur de focus behouden. Als je vaker een korte pauze neemt geef je jouw brein wat rust, waardoor de lesstof beter blijft hangen. Hoe lang jij je kunt concentreren achter elkaar verschilt per persoon. Check dit bij jezelf en houd rekening hiermee.

Eet gezond

Door gezond en gevarieerd te eten voel jij je fit. Het ondersteunt jouw weerstand, waardoor jij je minder moe voelt. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon bevat fruit, groenten, volkoren graanproducten, noten, zuivel, vlees/vis/vleesvervanger, peulvruchten en eieren.

Bewaar cafeïne bevattende dranken (zoals koffie en cola) voor de middag. Slaap is ook erg belangrijk, dus als jij goed hebt geslapen, heb jij in de ochtend nog voldoende energie voor die eerste uren van de dag. Pas in de middag gaat jouw energieniveau omlaag. Op dat moment kan jij bijvoorbeeld een kopje koffie nemen.

Als jij al in de ochtend cafeïne bevattende dranken gaat nemen krijg jij energie pieken die volgen met een energie daling. Hierdoor ga jij je futloos voelen. Dit is ook het geval als jij voedingsmiddelen neemt met veel snelle suikers, zoals suiker bevattende dranken, snoep, chocolade en fruitsappen. Veel kant-en-klare producten bevatten vaak ook veel snelle suiker. We snappen dat het verleidelijk is, maar het beter om voor een 'slimmer' tussendoortje te gaan. 

Gestructureerd slaappatroon

Door een gestructureerd slaappatroon voel jij je fitter. Dit houdt in dat jij zoveel mogelijk op vaste tijden naar bed gaat en de volgende dag opstaat. Gemiddeld heeft iemand tussen de 6 en 8 uur slaap nodig. Benieuwd hoeveel slaap jij nodig hebt? Ga dan een paar dagen naar bed wanneer je moe wordt en zet geen wekker. De hoeveelheid uur die jij in die nachten slaapt is een goede indicatie van hoe veel slaap jij nodig hebt om goed te kunnen functioneren. Zorg ervoor dat jij dit niet doet in een week dat jij extreem moe en/of druk bent. Dan is de hoeveelheid slaap niet representatief voor een gemiddelde week. Je hebt nu, zo'n twee weken voor de eindexamens van start gaan, nog genoeg tijd om te checken hoe veel slaap jij nodig hebt.

Focus

Zorg voor zo min mogelijk afleiding. Luister jij graag muziek tijdens het studeren? Maak dan gebruik van muziek zonder zang. Zorg er ook voor dat jij in een opgeruimde kamer studeert. Het liefst werk jij in een andere kamer dan jouw slaapkamer. Dit is beter voor de scheiding van studeren en vrije tijd. Als dit niet kan, kun je bijvoorbeeld de indeling van jouw kamer een beetje aanpassen. Leg bijvoorbeeld een spread op jouw bed, zodat jij minder in de verleiding komt om in bed te liggen.

Eindexamens

Ga jij na het behalen van de eindexamens studeren aan de hogeschool of universiteit? Deze spullen heb je nodig tijdens je studie!

summary
Eindexamens 2021: zo zorg jij dat je het beste leert!