Skip to main content

Handige bijbanen voor tijdens jouw studie

Submitted by Rebecca on Wed, 06/09/2021 - 14:14
studie

Een studie is helaas niet goedkoop, daarom is het fijn om een bijbaan te hebben naast jouw studie. Tegelijkertijd is een bijbaan handig om meer te leren en ervaring op te doen voor bijvoorbeeld jouw toekomstige stage of baan na jouw afstuderen. In deze blog lees jij een aantal bijbaantjes die jou helpen tijdens jouw studie.

BIJLES GEVEN

Door bijles te geven leer jij veel vaardigheden, zoals geduldig zijn en duidelijk communiceren. Bovendien onthoud jij dan nog veel beter de stof. Het is namelijk bewezen dat als jij iemand iets uitlegt dat jij het beter onthoud.

Sommige opleidingen en/of studieverenigingen organiseren bijles. Dan kan jij bij hen solliciteren. Er zijn ook veel organisaties die bijles organiseren, zoals StudentvoorStudent en Superprof. Tegenwoordig vinden veel bijlessen online plaats, waardoor jij makkelijk vanuit huis wat extra geld verdiend. 

ZOMERSTAGE

Een zomerstage kan jij bij verschillende organisaties volgen. De duur verschilt per bedrijf, maar het duurt meestal tussen de zes en acht weken. Je kan een zomerstage gebruiken om te werken aan jouw vaardigheden en te ontdekken wat jij leuk vind. Het voordeel van een zomerstage is dat jij je hierop volledig kunt concentreren, omdat jij niet hoeft te studeren tijdens de zomer. Je kunt bijvoorbeeld zoeken naar zomerstages via Integrand of Linkedin.

VRIJWILLIGERSWERK

Soms krijg je bij vrijwilligerswerk een vrijwilligersvergoeding, waardoor jij toch wat extra inkomsten binnenkrijgt. Er zijn veel keuzes qua vrijwilligerswerk. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag bij een goed doel, zoals het Leger des Heils en de voedselbank. Andere opties zijn bijvoorbeeld helpen op evenementen, taalmaatje zijn of activiteiten doen met ouderen.

LANDELIJKE STUDENTENVAKBOND

De Landelijke Studentenvakbond strijdt voor de rechten van studenten. Ze hebben vacatures voor vrijwilligerswerk en bijbanen. Je kunt hier verschillende vaardigheden leren, zoals netwerken en onderzoeksvaardigheden. Je kunt ook als vrijwilliger aan de slag als bijvoorbeeld trainer of coach. Je leert dan eerst via een traject de trainer en/of coach vaardigheden. 

STUDIEGERELATEERDE BIJBAAN

Je kunt ook een bijbaan zoeken bij een sector die bij jouw studie past. Zo doe jij wat ervaring op en kan jij onderzoeken wat voor banen jij leuk vind. Als jij advocaat wilt worden kan jij bijvoorbeeld solliciteren voor een vacature administratieve medewerker bij een advocatenbureau. Je kunt bijbanen bijvoorbeeld zoeken via Studentensteden, LinkedIn of Studiegerelateerde bijbaan. Als jij iemand kent binnen jouw netwerk die bij een interessant bedrijf werkt, kan jij via hen vragen of er nog een vacature open is. Vaak is de kans dat jij via via een baan vindt groter.

LID ZIJN VAN EEN MEDEZEGGENSCHAPSRAAD

Als lid van een medezeggenschapsraad kan jij invloed uitoefenen op het beleid van jouw opleiding of faculteit. Er zijn verschillende vormen. Een opleidingscommissie richt zich op een specifieke opleiding. Een deelraad richt zich op een faculteit. De Centrale Medezeggenschapsraad geeft hun mening over de gehele onderwijsinstelling. Door lid te zijn van een medezeggenschapsraad kan jij veel vaardigheden nog verder ontwikkelen, zoals assertiviteit en communicatie. Vaak mogen leden ook trainingen volgen om hun vaardigheden te verbeteren.

Een ander voordeel is dat jij veel mensen leert kennen en dat jij ook leert met docenten samen te werken. Docenten zitten namelijk ook in de medezeggenschapsraden. 

Ben jij al (bijna) afgestudeerd, maar wil jij door leren? Misschien is een masterstudie dan wel wat voor jou!

summary
Een studie is helaas niet goedkoop, daarom is het fijn om een bijbaan te hebben naast jouw studie.