Skip to main content

Overzicht: dit zijn de kosten als je gaat studeren

Submitted by Rebecca on Mon, 02/08/2021 - 13:13
kosten studeren

Studeren is een goede investering. Die zin heb jij vast vaak gehoord. Helaas is studeren niet gratis en komen daar veel kosten bij kijken. In deze blog heb ik in kaart gebracht welke kosten jij kwijt bent aan studeren.

Collegegeld

Het collegegeld wordt helaas elk jaar iets duurder. Voor het studiejaar 2021/2022 is het nog niet vastgesteld, maar dit jaar was het schoolgeld €2143,-. Heb jij nog nooit een hbo of wo studie gevolgd? Dan heb jij geluk en betaal jij het eerste jaar de helft van het collegegeld. Dit is een compensatie voor het wegvallen van de basisbeurs. Als jij een lerarenopleiding gaat volgen geldt de halvering ook in het tweede studiejaar.

Studiematerialen

Volgens het Nibud besteden studenten gemiddeld 84 euro per maand aan studieboeken. De werkelijke kosten kunnen erg verschillen per opleiding. Door de boeken tweedehands te kopen kan jij flink besparen op deze kosten. Onderzoek ook eerst of jij de studieboeken van de boekenlijst echt nodig hebt. Soms komt het voor dat jij slechts een hoofdstuk uit het boek hoeft te lezen. Dan kan jij beter het boek lenen in de bieb of van een studiegenoot. Bij studiematerialen denk jij waarschijnlijk aan de studieboeken. Helaas komen er ook nog andere kosten bij kijken. Zo is het belangrijk om een goedwerkende laptop te hebben, maar denk bijvoorbeeld ook aan het kopen van een externe harde schijf. Het zou toch balen zijn als je al jouw documenten kwijt bent als je laptop stuk gaat. Bij sommige studies heb je ook andere studiematerialen nodig, zoals bepaalde kleding. De kosten van deze studiematerialen verschillen.

Uitwonend

Als jij op jezelf gaat wonen tijdens je studie, komen er extra kosten bij kijken. Naast de huur ben je ook geld kwijt aan jouw boodschappen. Als jij niet bij je ouders kan wassen, ben je vaak al kosten kwijt aan de gezamenlijke wasmachines. De kosten van deze wasmachines kan variëren van 2 euro tot 7 euro per wasbeurs. Wil jij een zelfstandige woning? Houd dan rekening met de gemeentelijke belastingen. Je betaalt namelijk elk jaar afvalstoffenheffing en waterschapsbelasting. Daarentegen kom je bij een zelfstandige woning mogelijk wel in aanmerking voor huurtoeslag. 

Studiegerelateerde bijbaan

Ondanks dat studeren veel geld kost kan het toch een goede investering zijn in jou. Om de kosten beter te kunnen dragen raden we je aan om een studiegerelateerde bijbaan te nemen. Als jij niet voldoende kan verdienen met een bijbaan is het mogelijk om tegen een lage rente geld te lenen via DUO. Als jouw ouders weinig verdienen kom jij in aanmerking voor een aanvullende beurs. Houd ook rekening met andere kosten zoals je zorgverzekering, telefoonkosten en eventuele reiskosten.