Skip to main content

Relevante bijbanen voor je eerste studiejaar

Submitted by Rebecca on Wed, 07/28/2021 - 15:55
relevante bijbanen

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het opdoen van relevante werkervaring. Dus zoek naast jouw nieuwe studie ook een studiegerelateerde bijbaan!

Een studiegerelateerde bijbaan is om meerdere redenen ontzettend belangrijk. Allereerst ben je tegelijkertijd bezig met de theorie én de praktijk. Je kunt dus meteen oefenen met de nieuwe dingen die je leert tijdens je studie. Daarnaast zorgt een studiegerelateerde bijbaan ervoor dat je alvast wat ervaring opdoet in je toekomstige werkveld. Dat staat natuurlijk ontzettend goed op je cv. Tot slot verdient het lekker; studeren is duur genoeg dus een leuk inkomen is zeker niet verkeerd.

Allemaal leuk en aardig, uiteraard, maar waar vind je nou de beste studiegerelateerde bijbanen? In deze blog geven we je voorbeelden van banen waar je aan kunt denken en manieren waarop je erachter kunt komen wat nou precies studiegerelateerde bijbanen zijn voor jouw studie.

De beste studiegerelateerde bijbaan

Wat de beste studiegerelateerde bijbaan is voor jou, hangt uiteraard van je studie en je eigen wensen af. Voor veel studies is het best duidelijk wat voor baantjes goed zouden passen. Solliciteer als rechtenstudent bijvoorbeeld bij een advocatenkantoor of juridisch bureau. Zelfs als je in het begin alleen maar koffie rondbrengt en papieren archiveert; in de wandelgangen pik je sowieso nieuwe kennis op.

Studenten aan verschillende zorgopleidingen kunnen uiteraard bij de diverse zorginstellingen aan de slag gaan. Vraag naar zorgpersoneel is er altijd; dus doe er je voordeel mee en ontdek verschillende doelgroepen. Zo weet je gedurende de rest van je studie ook welke vakken je kunt kiezen om uiteindelijk het perfecte profiel voor je droombaan te hebben.

Wat past bij mijn studie?

Sommige onder ons volgen studies waarbij het minder duidelijk is wat nou goede studiegerelateerde bijbanen zijn. Wanneer je bijvoorbeeld filosofie of geschiedenis studeert, kom je niet zomaar aan de bak bij een bedrijf waar jouw specifieke kennis van pas komt. Dit nadeel is echter tegelijkertijd een voordeel. Als je al weet in welke sector je wilt gaan werken, doe je naast de theoretische kennis van de opleiding ook alvast een hoop relevante praktijkervaring op. Deze twee kunnen sterk van elkaar verschillen, maar elkaar tegelijkertijd ook aanvullen.

Een goede manier om te achterhalen wat voor studiegerelateerde bijbanen relevant zijn voor jouw studie, is om aan je medestudenten en ouderejaars te vragen wat voor werk zij doen. Gebruik je netwerk om kennis in te winnen over de mogelijkheden die je hebt. Ook een studieadviseur of je docenten kunnen hier een rol in spelen. Zij hebben ongetwijfeld tips, ideeën en contacten die je verder kunnen helpen in de zoektocht naar de perfecte studiegerelateerde bijbaan.

Creëer je eigen baan!

Een laatste manier waarop je de perfecte bijbaan kunt vinden, is door hem zelf te beginnen. Zeker wanneer je een meer creatieve of communicatiegerichte opleiding volgt, kan het zeer de moeite lonen om te investeren in een eigen onderneming naast je studie. Creëer een portfolio met je beste producties, foto’s en teksten, en zend uit in je netwerk dat je op zoek bent naar opdrachten. In het begin is het lastig om werk te krijgen, maar de aanhouder wint. En als je goed werk levert en blijft leveren, zal je merken dat binnen de kortste keren je zakelijke mailbox volloopt met opdrachtverzoeken.

Let wel op dat je jezelf niet gaat verliezen in je bijbaan. Als het goed is, wordt het werk ontzettend leuk en doe je het met veel plezier. Maar het is zeker niet de eerste prioriteit gedurende je studietijd. Uiteindelijk kun je nog zoveel relevante werkervaring hebben; dat papiertje is stiekem toch best belangrijk. Zoek dus een mooi evenwicht tussen studie, werk en natuurlijk de nodige ontspanning. Die droombaan komt vanzelf op je pad; dat hoef je niet te overhaasten.

Ga je na de zomer beginnen aan een nieuwe studie? Zo bereid je je voor op jouw nieuwe studie!