Skip to main content

Zo bereid je je voor op het studentenleven!

Submitted by Rebecca on Wed, 05/12/2021 - 10:18
voorbereiden studentenleven

Eindelijk is jouw middelbare schooltijd voorbij. Tijd voor een nieuwe fase: de studentenfase. Hoe bereid jij je voor op het studentenleven? Dat lees jij in deze blog.

Maak een overzicht van jouw inkomsten en uitgaven

De meeste studenten hebben helaas na het afstuderen een studieschuld. Als jij deze niet wilt of wilt beperken maak dan een overzicht van jouw inkomsten en uitgaven. Dit kan makkelijk via verschillende apps, bijvoorbeeld Money Lover en Spendee. Als jij geen inkomsten hebt of onvoldoende inkomsten hebt kan jij geld lenen van DUO. Bereken wel hoeveel schuld jij hierdoor gaat opbouwen en wat dit betekent voor na jouw studie.
 

Als jij een overzicht hebt kan jij jezelf een budget geven voor bepaalde uitgaven, zoals eten en kleding. Houd altijd rekening met onverwachte kosten, zoals bijvoorbeeld een gecrashte laptop. Door een goed overzicht te hebben voorkom jij financiële problemen en hoef je je geen zorgen te maken over geld en kan jij je volledig focussen op jouw studie.

Laptop

Helemaal nu het merendeel van de lessen online plaatsvinden is het belangrijk om een goede laptop te hebben. Zorg er ook voor dat je een werkend office pakket hebt. Studenten kunnen dit goedkoper aanschaffen via Surfspot.

Bedenk bij de keuze van jouw laptop wat jij belangrijk vindt, bijvoorbeeld een touchscreen. Ben jij van plan om ook te gaan gamen via jouw laptop? Dan is een groter scherm of  zijn extra processors misschien slim om te overwegen. Als jij gevoelig bent voor pijn aan jouw polsen is het handig om een laptop met een ergonomisch toetsenbord te kiezen. Je kunt bij de keuze van jouw laptop meteen rekening houden met jouw eerder berekende budget.

Aanschaffen van boeken

Zelfs in deze online tijd moet jij helaas nog boeken aanschaffen. Deze zijn vaak goedkoper aan te schaffen via bijvoorbeeld Marktplaats en Bol.com. Er zijn ook Facebookpagina’s waar oudere studenten hun boeken verkopen. Als jij liever nieuwe boeken wilt kan jij deze meestal goedkoper aanschaffen als jij lid wordt van jouw studie- of studentenvereniging.

Check goed welke boeken verplicht zijn, want sommige boeken zijn optioneel. Sommige boeken worden aangegeven als verplicht, maar worden vervolgens amper gebruikt. Dan kan jij het boek bijvoorbeeld lenen uit de bibliotheek. Om deze reden is het soms handig om nog even te wachten met de boeken aanschaffen tot je jouw eerste lessen hebt gehad. Wacht daarna niet te lang met het aanschaffen van de boeken, want anders kan jij achter gaan lopen op de studieplanning. Bovendien heb jij dan de kans dat andere studenten alle tweedehandse boeken al hebben gekocht.

Mensen ontmoeten

Er zijn sportscholen die korting geven voor studenten. Je zult hier ook meer studenten tegenkomen dan bij een andere sportschool. Zo ontmoet jij snel nieuwe mensen, dit is vooral handig als je gaat studeren in een nieuwe studentenstad.

Daarnaast organiseren bedrijven en stichtingen regelmatig activiteiten voor studenten, zoals een virtuele universiteitsbibliotheek, ochtendmeditaties en challenges. Als jij je van tevoren hierin verdiept zal jij je niet vervelen tijdens jouw studie.
 

Wil jij weten hoe jij je goed kunt voorbereiden op het nieuwe collegejaar? Lees dan de blog een goed begin van het nieuwe collegejaar.