Skip to main content

Humanistiek


 • WOBachelor
  Voltijd
  Taal & Cultuur/
  Bekostigd
  Universiteit voor Humanistiek
  Utrecht

  Over de opleiding Humanistiek (Bachelor )

  Wat bepaalt jouw levensloop? Hoe gaan we om met mensen die er niet helemaal bij horen? Waarom is religie voor veel mensen belangrijk? In de bachelor Humanistiek draait alles om mensen en hoe zij het leven en de wereld om hen heen ervaren.

  Meerdere disciplines

  Je krijgt een goede wetenschappelijke basis. In de bachelor worden verschillende disciplines zoals filosofie, sociologie en psychologie aan elkaar verbonden. Hierbij gaat het steeds om vragen die te maken hebben met de begrippen ‘zingeving’ en ‘humanisering’. 

  Zingeving gaat over de persoonlijke ontwikkeling van mensen en hoe ze in het leven staan. Wat maakt het leven waardevol? Overkomt het leven je, of kun je er ook zelf richting aan geven? Hoe ga je om met succes, pijn, of verlies?

  Humanisering gaat over de manier waarop we onze samenleving hebben ingericht. Want hoe mensen omgaan met ingewikkelde vragen in hun leven, staat niet los van hun achtergrond, afkomst en directe omgeving. Hoe kunnen we humane, maatschappelijke verhoudingen bevorderen? 

  Beide begrippen spelen een grote rol in het onderwijsprogramma. Zoals in het vak Levensloop in context, of het vak In- en uitsluiting. 

  Theorie en praktijk

  Het blijft niet alleen bij theorie, we betrekken de wetenschappelijke kennis ook op allerlei praktijken. Je leert op verschillende manieren om onderzoek te doen, waarbij de nadruk ligt op kwalitatieve methoden. Ook word je getraind in schrijven, analyseren en presenteren.

  Vaardigheden

  Elk bachelorjaar heeft bovendien een blok academische en arbeidsmarktgerichte vaardigheden. Hierin leer je hoe je een goed gesprek voert en hoe je in een groep werkt. Die vaardigheden zijn handig tijdens je studie, maar zeker ook als je later aan de slag gaat op de arbeidsmarkt. 

  Persoonsvorming

  Persoonsvorming is belangrijk in onze studie. Want wat vind jij belangrijk? Heb je vooroordelen? Kijk je met een open blik naar de wereld? Na je studie stap je met mensenkennis de wereld in en kun je bijvoorbeeld mensen ondersteunen en groepen leiden. Je kunt beter luisteren en je verplaatsen in de beleving van anderen. Onze studenten geven bij het afstuderen steeds opnieuw aan dat zij juist ook van deze vakken veel geleerd hebben. 

  Elders studeren

  Je krijgt ruimte om buiten onze universiteit vakken te volgen. Dat kan aan een andere Nederlandse universiteit, maar ook in het buitenland. Zo hebben we een uitwisseling met universiteiten in Barcelona, Brussel, Milaan, Praag en Helsinki. Als bachelor student van de Universiteit voor Humanistiek kun je ook via de Universiteit Utrecht naar het buitenland gaan.

  Je sluit je bachelor af met een bachelorscriptie.


  Over de Universiteit voor Humanistiek

  De Universiteit voor Humanistiek is een kleine en onafhankelijke universiteit. Zij laten zich in het onderwijs en onderzoek inspireren door humanisme. Ze richten zich op vragen rondom levensbeschouwing, zingeving en inrichting van een menswaardige samenleving. Op de universiteit kan je kiezen tussen (vakken uit) de bachelor Humanistiek, master Humanistiek en master Zorgethiek en beleid. Je hebt voor deze opleidingen ook bijbehorende premasters.

Meer studies van deze kennisinstelling

Deze studie is ook beschikbaar bij